fredag 28 januari 2011

En imam till
fullmäktige!
Årets första kommunfullmäktigesammanträde i Värnamo (27/1) inledddes som vanligt med en andaktsstund, den här gången med nye kyrkoherden Per-Magnus Möller.
Jag brukar ifrågasätta denna tradition och gjorde det även denna gång. Det har också blivit en tradition.
Jag anser att i kommunfullmäktigesalen ska vi ägna oss åt politik. Religiösa aktiviteter hör inte hemma där.
De kommunfullmäktigeledamöter som vill ha en andaktsstund innan fullmäktigemötet borde istället gå till kyrkan som ligger på andra sidan gatan.
Så gör man vid Riksdagens öppnande. De riksdagsledamöter som känner för det välkomnas till Storkyrkan och sedan promenerar man till riksdagshuset.
Så borde vi göra även i Värnamo.
Och så en sak till; vi har ingen statskyrka längre. Därför borde även andra religiösa samfund vara aktuella när kommunfullmäktige har sitt första sammanträde.
Vi talar ju i andra sammanhang om att vi lever i ett mångkulturellt samhälle och att vi tycker att det är bra. I Värnamo har vi en stor muslimsk grupp. Den borde vi visa respekt. Det är på tiden att en muslimsk imam leder andaktsstunden inför årets första fullmäktigesammanträde, om vi nu ska fortsätta med denna förlegade tradition.
Därför ställde jag två frågor till kommunfullmäktiges ordförande, prästen Christer Fjordevik:
1. Bör vi inte ha andaktsstunden i kyrkan istället för i fullmäktigesalen?
2. Bör inte företrädare för andra religiösa riktningar, inte bara kristna, få leda andaktsstunden, om vi nu ska fortsätta med den?
Vi får se hur det blir nästa år. Men Fjordevik sa i alla fall att det är tänkbart att göra som jag tycker.
Alltid något.

Inga kommentarer: