måndag 30 september 2013


Fult spel i fullmäktige
Det är en förödande politik de borgerliga partierna för i Värnamo kommunfullmäktige. Vid det senaste sammanträdet höll ekonomichefen först en hårresande rapport om det ekonomiska läget, att det kommer att bli mycket tufft för Värnamo kommun. Inkomsterna minskar och utgifterna ökar.
Allt talar för att arbetslösheten kommer att öka eller i alla fall att ligga kvar på samma höga nivå. Värnamo är en sådan kommun som drabbas hårdast de närmaste åren. Arbetslösheten bland de sämst utbildade är högst på orter som domineras av mindre industrier. Det är Värnamo i ett nötskal.
Vi kommer alltså att få kraftigt ökade kostnader när det gäller försörjningsstöd av olika anledningar (arbetslöshet, missbruk, socialmedicin etc).
Det vet kommunalråden  Hans-Göran Johansson, C, och Gottlieb Granberg, M, om. Och redan i årets budget står det fullkomligt klart att Medborgarnämndens anslag inte räcker till.
Jag menar att anslagets storlek ska avgöras av hur stora de faktiska kostnaderna kan beräknas bli. Det hävdar även Socialdemokraterna.
Ändå drev de borgerliga partierna fram ett beslut i kommunfullmäktige som innebär att man även i nästa budget ”med oförändrade anslag ska möta framtida kostnader”.
De vet att kostnaderna kommer att öka drastiskt, men blundar för det.
Och de vet att anslagen måste ökas och att skatten därför måste höjas. Men de struntar i det för att den borgerliga Alliansen som har regeringsmakten tänker sänka skatten ytterligare för dem med höga inkomster och stora förmögenheter.
Det är inte vackert att de borgerliga kommunpolitikerna så tveklöst agerar i enlighet med kraven från Reinfeldt och Borg.
Det är val nästa år och därför vill Alliansen inte ha några skattehöjningar. Sedan får det gå hur det vill med budgeten, bara de vinner valet.
Jag hoppas att väljarna inser vilket fult spel som förs.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo


Inga kommentarer: