tisdag 8 mars 2016

Jag är socialist
Det är inte Putin
”Peaceful Värnamobo” är stridslysten. Han eller hon ställde för en tid sedan frågan om Vänsterpartiet i Värnamo skäms över Putins och Rysslands agerande i bland annat Syrien. Jag undrade i ett svar varför jag som vänsterpartist ska skämmas över Putin. Vad har jag med honom att göra?
Nu återkommer ”Peaceful” med samma tema (VN 7mars): Rysslands agerande i Syrien, ryska stridsplans övningar riktade mot Sverige. Hur ser vi i Vänsterpartiet på det? Som om vi på något sätt vore medskyldiga.
Vi har inget med Putin att göra. Jag är socialist. Det är inte Putin. Han är ledare i en superkapitalistisk aggressiv stormakt.
Jag skäms inte för Putin, jag är snarare rädd för honom. Jag är även rädd för Barack Obama och hans USA.
Putin och Obama är två maktpolitiker som är beredda att starta krig för att tillvarata sina egna nationers kapitalistiska intressen.
De är livsfarliga. Själv har jag kommit fram till att vapenmakt inte löser några problem. Vi människor måste tala med varandra. Det är enda vägen. Avveckla krigsmakten, stäng vapenfabrikerna.
Och så vill jag säga till VN att det är obehagligt att diskutera med en person som inte vill uppge sitt namn.
Jag tycker inte att ni ska släppa igenom sådana insändare. ”Peaceful” kräver att vi ska svara på hans eller hennes inkonsekventa frågor. Det vore bättre om ”Peaceful” skrev vad han eller hon själv tycker.

Svante Olson, pascifist, Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: