onsdag 19 oktober 2016

En aggressiv värld
Det är en aggressiv värld vi lever i. Många politiska ledare ser våld som en väg att lösa kriser. Barack Obama, som många uppfattar som en framsynt och sympatisk ledare, har precis som alla andra amerikanska presidenter alltid sett våld som en sista utväg. Han har till och med stolt meddelat att han har tagit livet av Osama bin Laden i en illegal attack.
Han har skickat iväg otaliga drönare som tagit livet av massvis med människor. För inte så länge sedan lovade han att utplåna IS (Islamiska staten).
Ingen tycks reagera. Tvärtom. Ledare runt om i världen sluter upp på hans sida. Nyligen hörde jag vår egen utrikesminister Margot Wallström vara inne på samma linje: utplåning av IS.
Sverige deltar ju på USAs sida i det krig som just nu pågår i Irak. Svensk militär personal utbildar kurdiska pershmergakrigare (De som möter döden). Försvarsminister Peter Hultqvist berättar stolt om svensk militär kompetens.
Och Sverige tjänar enorma pengar på vapenexport.
Detta kan bara sluta med elände. Otaliga människor kommer att dö. Våldet som nu demonstreras är ingen lösning. Situationen kommer bara att bli ännu värre. Och flyktingarna blir fler.
”Gränskontrollerna behövs”, konstaterar Margot Wallström.
Är det cynism?
Jag tycker att våra politiska ledare borde tänka i andra banor. Är det ingen som har hört talas om Gandhi och ickevåldsalternativ?
Vi måste tala med varandra. Även med IS. Muslimiska jihadister är människor.

Svante Olson, Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: