tisdag 25 augusti 2009

Gör Värnamo tillgängligt för alla
Nästa år ska planen med att göra hela Sverige tillgängligt för alla medborgare, även för dem med funktionsnedsättning, vara genomförd. Det betyder att om man är rullstolsburen ska man kunna ta sig in i alla lokaler som är riktade till allmänheten. Inga dörrar, trappor eller andra hinder ska stoppa en sådan person att själv ta sig fram.
Hur ser det ut här i Värnamo kommun? Kommer vi att klara det?
Nej.
Kommunen har legat lågt i den här frågan.
Det är inte bra. Värnamo framstår som en kommun som inte bryr sig. Vi står lite handfallna och försagda när problem uppstår och personer med funktionshinder kräver att få sina rättigheter tillgodosedda.
Annars hade väl kommunen för länge sedan sett till att få bort alla trottoarkanter vid övergångsställen och i alla gatukorsningar. I så fall hade förstås kommunen legat på med information och krav riktade till alla butiksinnehavare. Överallt hade det funnits ramper och hissar, men det gör det inte idag. Hur ska det hinna bli klart till nästa år?
Nu finns även EU-direktiv på det här området. Det finns också FN-regler att följa. Funktionshindrade har mänskliga rättigheter. En sådan är att kunna ta sig fram på olika sätt.
När man frågar ansvarig i kommunen på det här området säger de att de jobbar med frågan. Men i praktiken händer väldigt lite. Det är oacceptabelt. Värnamo måste sätta igång nu och göra hela stan tillgänglig för alla, även för funktionshindrade!
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: