fredag 22 januari 2010

Jag är en passionär
Vi lever i ett klassamhälle och sjukvården är ojämlik. Det är klarlagt.
"De rikaste 80-åringarna mår mycket bättre än fattiga 60-åringar", konstaterade Margareta Persson, moderator vid konferensen om äldres hälsa i Rosensalen på Rosenlund i Jönköping (21/1), i sitt inledningsanförande.
Så här finns mycket att göra. Antalet äldre ökar ju nu snabbt och då gäller det för samhället att se till att de gamla håller sig friska långt upp i åldrarna annars blir det mycket dyrt.
Carina Edling, Statens folkhälsoinstitut, talade om för oss att det egentligen inte är så märkvärdiga insatser som ska göras för att vi ska få kontroll över utvecklingen.
Det handlar om att skapa mötesplatser, att få igång fysiska aktivitet och uppnå goda matvanor för äldre människor.
Frågan är bara hur detta ska åstadkommas. Det är lättare sagt än gjort.
Sverige har en positiv hälsoutveckling. Vårt land har den största andelen personer över 80 år i hela världen. Men om vi inget gör nu kommer omsorgskostnaderna att öka med 270 procent de närmaste åren.
"Därför måste vi satsa på hälsofrämjande åtgärder så att äldre människor inte sitter passiva och äter medicin", sa Carina Edling.
Det är med andra ord lönsamt att investera i äldres hälsa. Om 15 år är var tredje person i Sverige över 65 år.
Fysisk aktivitet på recept (FAR) talades det om. Det fungerar men tyvärr är många läkare skeptiska. Det är dock konstaterat att 30 minuters promenad om dagen minskar behovet av medicinering.
Att gå till affären och handla dagligen kan därför vara livsviktigt. Men utvecklingen motarbetar ett sådant beteende.
Inget land i hela Europa har satsat så enormt på externa köpcentrum som Sverige. Folk är tvungna att ta bilen när de ska handla. Ur hälsosynpunkt mycket olyckligt.
Elsa Ingesson, rehabläkare, Qulturum, redogjorde för projektet Passion för livet vars målsättning är att engagera pensionärer att själva ta ansvar: bästa möjliga liv - hela livet.
Men då måste man vara beredd att göra något. Vi har våra vanor och mönster. De kan hindra oss. Men det är aldrig för sent att ändra på sina vanor.
Elsa Ingesson har fått mig att inte kalla mig för pensionär, jag är en passionär!
Svante Olson, landstingsledamot
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: