tisdag 6 juli 2010

Fattiga barn
får sämre betyg
Övervakningssamhället är en styggelse. Människor inbillas att tro att livet blir säkrare med fler lås, fler vakter, fler poliser, fler övervakningskameror.
Det är tvärtom. Ju fler stängsel vi omgärdar oss med, desto osäkrare känner vi oss.
När vi bygger ett bostadsområde för familjer med god ekonomi och ett annat för mindre bemedlade, när vi har en skola för akademikernas barn och en annan för arbetarbarn, då är vi illa ute.
Vi bygger ett farligt samhälle när människor inte möts i vardagen. Villor och hyreshus ska ligga i samma områden. Ungarna ska gå i samma skolor. Alla samhällsklasser måste träffas, se varandra och kunna bli vänner.
En ny rapport visar att barn från arbetarhem klarar sig mindre bra än barn från akademikerhem. Det är inget nytt, så har det varit förr också. Men det alarmerande är att skillnaderna ökar. Skolan har misslyckats. Men det är inte först och främst skolans fel. Det beror på att ojämlikheten ökar i borgerligt styrda Sverige.
I denna sorgliga utveckling kan man se att barn från fattiga familjer bara är överrepresenterade när det gäller diagnoser som adhd och damp.
Därför måste samhället satsa stora resurser på barn och unga. Ungar som kommer från fattiga förhållanden känner sig underlägsna. "Då vi förväntar oss att bli sedda som underlägsna tycks vår förmåga minska," konstaterar forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett i boken Jämlikhetsanden.
Ökad jämlikhet är lösningen. Det är Vänsterpartiets mål.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: