måndag 10 februari 2014


Skattefiffel ingen räddning
Det som är gjort är gjort. Första etappen av projektet Gummifabriken är avslutad. Där pågår nu kursverksamhet på högskolenivå, och där finns Värnamo Näringsliv. Det har kostat väldigt mycket pengar.
Ska vi fortsätta med etapp 2?
Det tycker inte jag. Enligt projektledningens planer handlar fortsättningen om ett nytt bibliotek, en scen för stora konsert- och teateruppsättningar, en konferensanläggning, en filmstad med tre biografsalonger, en stor topprestaurang.
Det enda som håller är biblioteket. Det driver kommunen. De andra verksamheterna ska drivas av kommersiella aktörer. Det går aldrig. Finns inte ett företag som kan driva verksamheter i Gummifabriken med de skyhöga hyror som kommer att bli aktuella. Och kommunen kan inte subventionera hyran.
Därför: riv den del av den gamla fabriksbyggnaden som ännu inte ombyggd! Låt biblioteket stanna kvar i de nuvarande lokalerna. I samma fastighet finns även den nuvarande teatersalongen. Rusta upp den!
Värnamo klarar sig med det. Och vi får en hanterbar kostnadsnivå på projektet Gummifabriken.
Kommunen har skapat bolaget Värnamo kommunala industrifastigheter AB (VKIAB) för att kunna göra förmånliga skatteavdrag. De överskott som Värnamo Energi och Finnvedsbostäder beräknas göra ska kunna kvittas mot förlusterna i Gummifabriken.
Jag tycker inte att Värnamo kommun ska ägna sig åt tveksamt skattefiffel och ingen ska tro att sådana transaktioner kan rädda projektet. Det blir bara en marginell kostnadsminskning.
Om ingen i kommunfullmäktige vill lyssna på mig utan envetet håller fast vid att den gamla fabriksbyggnaden ska finnas kvar så kan jag leva med det också. Men med ett annat innehåll än det projektledningen nu planerar för.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: