måndag 2 juni 2014


Kan vi lita på vattenkvaliteten?
Man säger så här till mig: När en ko självdör ute i naturen gäller strikt lagstiftning som tvingar bonden att ta hand om det döda djuret. Det får inte grävas ned på plats. Det är för att skydda vattentäkterna.
Men döda människor gräver vi ned på kyrkogårdarna. I Värnamo ligger de ovanpå en stor underjordisk sjö. Det är vårt dricksvatten. Påverkar likvattnet vattenkvaliteten i stan?
Kommunens miljöingenjör har svarat mig att det är fel att påstå att det finns en underjordisk sjö under Värnamo. ”Jag skulle snarare likna vår vattentäkt i Värnamo vid en grundvattenälv som forsar fram under oss i full fart mot söder”. Och miljöingenjören menar att brunnarna på Ljusseveka ligger norr om våra kyrkogårdar och därför finns ingen risk för likvatten.
Dessutom tas regelbundet dricksvattenprover, menar miljöingenjören.
Från annat håll får jag höra helt andra saker. Att en älv störtar fram under oss kan inte vara sant. När man provpumpar i Ljusseveka sjunker vattennivån i Apladalen. Det skulle den inte göra om det fanns en älv under oss.
Beträffande dricksvattenprovtagningarna handlar det om järn, mangan, etc. Men spårämnen från kyrkogårdarna registreras inte. I Värnamo byggs de ut för fullt. Där ligger massvis med lik som under många år ger ifrån sig likvatten. Vart tar det vägen?
En enstaka ko får inte grävas ner i naturen, det kan påverka grundvattentäkter. Hur kommer det sig att massvis med nedgrävda människor är ofarligt?
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: