fredag 17 april 2015

Värnamo kommunfullmäktige den 29 april 2015

Interpellation
 till kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson, C.

Avgiftsfri stadsbuss på försök en dag i veckan
Länstrafiken har beslutat att dra in vissa turer på landsbygden och istället satsa på fler turer i stadstrafiken. I princip tycker jag att det är bra. Har man inte tillgång till kollektivtrafik ute på landsbygden ska man istället kunna utnyttja anropsstyrd trafik. Men den får bara utnyttjas sex gånger per vecka. Då fungerar det inte för en del kommuninvånare. Därför anser jag att den anropsstyrda trafiken måste få utnyttjas i betydligt högre utsträckning.
Men när det gäller stadstrafiken så gillar jag ambitionen att förbättra turtätheten. Vänsterpartiet har länge föreslagit avgiftsfri kollektivtrafik. Det betyder förstås inte att den är gratis. Men vi tycker att hela kostnaden kan betalas med skattemedel. Kollektivtrafiken är redan till stora delar finansierad via skatten.
Vi tror att det skulle öka intresset för att ta bussen istället för bilen. Men för att bussen ska bli ett alternativ måste turtätheten vara mycket hög.
Vårt förslag är att vi här i Värnamo testar om antalet resenärer ökar om bussresan blir avgiftsfri. En dag i veckan, förslagsvis måndagar, under ett års tid får alla åka avgiftsfritt. Kostnaden kan inte bli avskräckande hög. Värnamo kommun får i så fall, om jag förstår saken rätt, betala Länstrafiken för denna testperiod.
Vad tycker kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson, C? Är avgiftsfri kollektivtrafik ett alternativ för Värnamo?
Svante Olson

Vänsterpartiet

Inga kommentarer: