söndag 29 januari 2017

Till Förvaltningsrätten i Jönköping

Besvär över beslut i Värnamo kommunfullmäktige 26 januari 2017.

Motion avvisad
Till kommunfullmäktigesammanträdet i Värnamo kommunfullmäktige den 26 januari 2017 hade jag inlämnat en motion i vilken jag yrkade att kommunfullmäktige skulle fatta beslut om att flytta årligen återkommande andaktsstunder i kommunfullmäktigesalen i anslutning till årets första kommunfullmäktigesammanträde till kyrkan.
Motionen behandlades under § 21. Motioner.
Kommunfullmäktiges ordförande, prästen Christer Fjordevik, Kristdemokraterna, hävdade att ärendet inte var en fråga för kommunfullmäktige. Han sa att det var han personligen som stod bakom inbjudan och att kommunfullmäktige inte hade med det att göra. Han ville därför avvisa motionen. Han frågade kommunfullmäktige och tyckte att ledamöternas stödde hans inställning. Motionen avvisades. Jag reserverade mig mot beslutet tillsammans med flera andra ledamöter.
Jag anser att min motion är en fråga som ska remitteras till kommunstyrelsen för behandling och sedan återkomma för avgörande i kommunfullmäktige.
Jag anser att jag har rätt att som kommunfullmäktigeledamot få inlämna en motion till Värnamo kommunfullmäktige och få den behandlad på sedvanligt sätt.
Jag stöder mig på Kommunallagen kapitel 4: 16 §.
Ärendet är, enligt min uppfattning, principiellt viktigt. Att inbjuda till religiösa aktiviteter i anslutning till ett kommunfullmäktigesammanträde är utmanande. Sverige är ett sekulärt land och jag anser att religion och politik ska hållas isär.
Kommunfullmäktiges presidium har hänvisat mig till Förvaltningsrätten för att besvära mig över beslutet.
Jag yrkar att Förvaltningsrätten beslutar att ogiltigförklara beslutet i Värnamo kommunfullmäktige.
Jag bifogar motionen som inlämnades till kommunfullmäktige.

Svante Olson, 420121-5250
Kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet
Engelbrektsgatan 41
331 40 Värnamo
Tel 0370-30 11 11


Värnamo Kommunfullmäktige 26 januari 2017
Motion
Flytta andakten till kyrkan
Som tidigare år inleder kommunfullmäktige i Värnamo arbetet i kommunfullmäktige med en andaktsstund i kommunfullmäktigesalen i anslutning till årets första sammanträde. Det är inte många kommuner i Sverige som gör det. Och jag tycker att inte heller vår kommun borde göra det.
Jag har inget emot att ledamöter samlas för gemensamma andaktsstunder men jag tycker inte att sådana ska förekomma i kommunfullmäktigesalen. Vi ska inte blanda ihop politik och religion. Det är ingen bra blandning.
Det blir dessutom utmanande att alltid hålla kristna religiösa aktiviteter i kf-salen. Det finns många andra trosinriktningar i kommunen. Jag tycker att de kristna fullmäktigeledamöter som finns i Värnamo ska träffas i kyrkan som ligger alldeles intill Värnamo stadshus där vi håller våra kommunfullmäktigesammanträden.
Jag yrkar att kommunfullmäktige beslutar att från och med 2018 ska det inte längre förekomma några religiösa aktiviteter i Värnamo stadshus i anslutning till politiska sammanträden.
Svante Olson, Vänsterpartiet


Inga kommentarer: