torsdag 20 juli 2017

Skärpta straff löser inte
problemen för utsatta
Samhället måste rusta sig mot våldsbejakande muslimsk extremism? Hur ofta får vi inte höra det? Det är alltid lika nedslående. Vi måste skärpa lagstiftningen för att komma tillrätta med problemet, menar tjänstledige närpolischefen Hans-Göran Johansson, centerpartistiskt kommunalråd i Värnamo, i en intervju i VN (10/7).
De motsättningar som finns i dagens samhälle bör bemötas på ett helt annat sätt, enligt min uppfattning.
Det finns sociala problem med arbetslöshet, fattigdom, fördomar, mobbning, utanförskap, etc. Skärpt lagstiftning, strängare straff och inlåsning löser inte sådana problem.
Och att peka ut en grupp som problemet är obehagligt och upprörande.
Jag minns när Sverigededemokraterna för första gången blivit invalda i Värnamo kommunfullmäktige. Då sammankallade Hans-Göran Johansson representanter för övriga partier till ett möte i KS-salen. Vi skulle samtala om hur vi skulle bemöta SD-ledamöterna. Det fick vi reda på först när vi var samlade. Och det skulle hållas hemligt.
Jag tyckte att det var obehagligt. Vi ska väl bemöta dem som vilka andra ledamöter som helst, tyckte jag. Vi ska ta debatten med dem.
I dag har Hans-Göran Johansson tagit till sig den sverigedemokratiska retoriken. Han ser ”våldsbejakande muslimska extremister” som det stora hotet mot det svenska samhället.
Jag hävdar att svensk politik understöder postkolonialistisk krigföring som har lett till den situation vi har idag. Sverige exportera stora mängder vapen till krigförande länder och vi deltar med soldater i flera områden.
Sverige borde upphöra med denna våldsbejakande, extremistiska politik.
Svante Olson, Vänsterpartiet, Värnamo


Inga kommentarer: