onsdag 17 december 2008

Varför har inte Värnamo
barnomsorg på ob-tid?
Varför har inte Värnamo kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid?
Mitt parti påtalar i olika sammanhang behovet av kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid. Det har tidigare sagts från de borgerliga partierna i Värnamo att det inte finns något behov. Det har påståtts att undersökningar har gjorts som visar att inga föräldrar eftersöker sådan service. Någon närmare presentation av en sådan undersökning har dock aldrig gjorts.
Jag kan bara återge vad jag hör från personer ute i arbetslivet som säger att många småbarnsföräldrar har stora problem därför att det inte finns någon kommunal barnomsorg på kvällar och nätter.
Även kommuens kulturchef, Monica Lembke, har pekat på problemet.
Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet tog jag upp saken och barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Widerberg, c, lovade att sätta sig in i frågan. Jag hoppas han gör det.
Allt högre krav på service dygnet runt sju dagar i veckan betyder att allt fler jobb måste utföras utanför kontorstid. Allra mest har arbetstidens förläggning ändrats för LO-medlemmarna, av vilka hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen har obekväm eller oregelbunden arbetstid. Dessutom växer en tredjedel av barnen i Sverige idag upp med ensamstående föräldrar.
Statistiken talar sitt tydliga språk om hur pass illa anpassad den kommunala barnomsorgen är till dagens förhållanden. En färsk rapport från TCO visar att hälften av Sveriges 290 kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Till dem hör inte Värnamo. 40 kommuner erbjuder barnomsorg dygnets alla timmar.
Alternativen till kommunal barnomsorg är att förlita sig på anhöriga eller att köpa barnpassningen som privat tjänst. Den första lösningen kräver att det faktiskt finns personer i närheten som kan och vill göra ett sådant åtagande. Återstår då att köpa privat barnomsorg. Efter den skattereduktion som får göras för "hushållsnära tjänster" blir kostnaden drygt 30.000 kronor i månaden. Om en person istället anställs direkt av familjen blir kostnaden cirka 17.500 kronor i månaden.
Arbetssökande föräldrar riskerar också att hamna i en orimlig situation om de erbjuds jobb med obekväma arbetstider. Regelverket i a-kassan tar nämligen ingen hänsyn till om kommunen erbjuder barnomsorg utanför kontorstid. Tackar man nej till ett anvisat jobb därför att det inte går att ordna barntillsynen riskerar man att förlora sin a-kassa.
Värnamo kommun måste snarast erbjuda barnomsorg på ob-tid.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: