torsdag 5 mars 2009

Motion på arbetstid
som inte kan utnyttjas
Friskvård är ett begrepp i Värnamo kommun och personalen har kunnat ägna sig åt motion en timma i veckan (heltidsanställd) under arbetstid. En förutsättning har varit att den anställde motionerat lika länge på sin fritid. Det har fungerat jättebra och har varit ett bra sätt för kommunen att uppmuntra anställda att hålla sig i form.
Värnamo har toppat listan över friskaste kommunen i Sverige.
Men snålheten bedrar visheten.
Reglerna har ändrats för hur man kan utnyttja motionstimmen. Därefter har motionerandet minskat. Tidigare kunde man förlägga motionen till början av sitt arbetspass eller till slutet av det.
Det ändrade man på. Arbetsgivaren menade att det var svårt att kontrollera om den anställde verkligen motionerade. Man misstänkte att det fuskades och att anställda bara minskade på sin arbetstid.
Därför bestämdes att motionstimmen skulle tas ut vid något tillfälle mitt under arbetspasset.
Men det är solklart att det bara är vissa anställda som då kan utnyttja motionstimmen, framförallt tjänstemän som ingen är direkt beroende av.
Anställda inom omsorgen, skolpersonal och andra grupper kan inte gå ifrån mitt i ett pass.
Nu utvärderas kommunens friskvårdsprojekt med motion på arbetstid och det har konstaterats att nyttjandegraden är mycket låg. Självklart. Med sådana regler blir det så.
Därför funderar arbetsgivaren nu på att upphöra med motion på arbetstid.
Verkligen dumt. Ska vi ha motion på arbetstid måste man se till att det går utnyttja möjligheten.
Svante Olson, Vänsterpartiet, Värnamo
Lillemor Örn Skogberth, Socialdemokraterna, Rydaholm

Inga kommentarer: