fredag 31 december 2010

Jönköpings landsting
spekulerar på börsen
Borgerligt styrda Jönköpings läns landsting brukar lyftas fram som ett exempel på ett ekonomiskt välskött landsting, ett landsting som har ekonomin under kontroll och ordning och reda på finanserna.
Den bilden utmålas även i tidningen Dagens Samhälle (nr 40, 2010).
"Vi har en finansiell styrka som gör att vi kan bedriva sjukvård för runt 150 miljoner kronor mer än genomsnittslandstinget", säger ekonomidirektören Stefan Schoultz vid Landstinget i Jönköpings län.
Det framhålls i artikeln att jönköpingslandstinget sedan länge har haft ett finansiellt mål att få ett överskott i verksamheten på två procent, huvudsaklingen för att klara den så kallade pensionsskulden.
Men när man redovisar resultatet för Jönköpings läns landsting så nämns inte att det goda resultatet till största delen beror på lyckade aktieaffärer.
När den så kallade globala finanskrisen slog till så drabbade den förstås även Jönköpings läns landsting. Kanske mer än andra. Jönköpings läns landsting har nämligen en betydande aktieportfölj. Värdet på den sjönk dramatiskt. Jag har länge varit kritisk mot landstingets aktieplaceringar och undrade förstås hur man skulle återhämta sig efter värdeminskningen.
Ledningen är tuff.
Den gjorde en djärv satsning och köpte in nya aktier när de stod som lägst. En riskabel spekulation förstås, ingen kunde vara säker på att värdet skulle öka. Raset kunde ha fortsatt.
Men det gjorde det inte!
Det blev en väldigt lyckad affär. De gamla aktierna återfick sitt tidigare värde och de nyinköpta ökade häftigt i värde.
Denna spekulation ligger bakom Jönköpings läns landstings goda resultat. Grattis!
Jag har rått landstingsledningen att sälja av aktieinnehavet nu när aktierna är högt värderade. Sedan anser jag att landstinget ska upphöra med spekulationer på börsen. Så kan man göra med sina egna pengar, men inte med skattebetalarnas.
Medborgarnas pengar ska ligga värdesäkrade, kanske hos Riksgälden, och pengarna ska användas till nödvändiga samhällsinvesteringar
Svante Olson
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: