fredag 10 december 2010

Varför tar folk bilen?
Varför tar folk ofta bilen istället för att promenera, cykla eller ta bussen? Den frågan vill kommunens miljöstrateg Katarina Persson har svar på i en enkät.
Det är bra för andra undersökningar har ju visat att hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Och då kunde man ju lika gärna ta cykeln, kan man tycka.
Jag tror att det är av bekvämlighetsskäl som man tar bilen. Det är enklast. Om man ska handla till exempel är det lätt att lassa in i bilen om det finns bra parkeringsplatser.
Därför tycker jag att kommunen när det gäller samhällsplaneringen borde koncentrera sig mera på att underlätta för cyklister, gångtrafikanter och kollektivtrafikresenärer att uträtta sina ärenden. Det är ofta svårt att cykla. Man hindras i gatukorsningar, tvingas ner i tunnlar etc.
Nu har Sverigedemokraterna motionerat i kommunfullmäktige om att all parkering i Värnamo kommun ska vara avgiftsfri. Gratis parkering gynnar centrumhandeln och gör centrum levande, menar Sverigedemokraterna.
Och det låter ju sympatiskt. Men det är just den typen av tillmötesgående när det gäller biltrafik som får negativa konsekvenser.
Jag hoppas att den enkät som miljöstrategen Katarina Persson jobbar med tydligt ska visa att satsningar på att underlätta för bilisterna leder till försämringar av stadsmiljön och att folk blir sjukare.
Svante Olson

Inga kommentarer: