tisdag 30 augusti 2011

Borgarna motarbetar
rätten till heltidsjobb
De borgerliga partierna i Värnamo hävdar att de slår vakt om de kommunanställdas möjligheter att själva välja om de vill jobba deltid eller heltid.
Men det är bara munväder. Så länge jag har varit med i politiken så har de i praktiken motarbetat alla försök att få till stånd en rätt för kommunanställda att få heltidsjobb.
Så var det även i vid senaste kommunfullmäktige när min motion om rätt till heltid behandlades. Den avslogs av den borgerliga majoriteten.
Det är cyniskt att vid samma sammanträde antogs en centerpartimotion om anställdas rätt att arbeta deltid.
Den motionen var det inte var några problem att få gehör för. Ändå står det i den borgerliga motionen att Värnamo kommun ska föregå med gott exempel och erbjuda sina anställda möjlighet att själva välja sin sysselsättningsgrad.
Det är precis vad jag också tycker. Vill man jobba heltid ska man få göra det. Men den den rätten har man inte i dag.
De flesta av kommunens anställda är kvinnor och de flesta kvinnorna arbetar inom omsorgen. Det är ovanligt att någon av dem har heltid. Att vara kvinna och jobba deltid är norm inom omsorgen.
Kommunens personalchef hävdar i sin utredning att "en ökning av andelen heltidstjänster är en omfattande förändringsprocess som sker succesivt."
Det kan jag hålla med om. Men om man inte har en plan för att genomföra en sådan målsättning så blir den aldrig verklighet.
Tidigare när vi har diskuterat den här saken har det framhållits att det skulle bli för dyrt.
På andra håll har man klarat det utan problem. Nynäshamn är en sådan kommun. Där beslutade man för några år sedan att alla kommunanställda som önskade ha heltidstjänster också skulle få det.
Det ledde inte till några ökade kostnader. Tvärtom. Genom förändringar i organisationen minskade istället kommunens kostnader med flera miljoner kronor.
Vi ska inte vara rädda för förändringar i Värnamo kommun som leder till förbättringar för de anställda.
Svante Olson

Inga kommentarer: