onsdag 31 augusti 2011

Inget stöd från Värnamo
till Gazas prövade folk
Värnamo kommun har haft utbyte med kommuner i andra länder men när det blir fråga om Palestina är det tvärstopp. När kommunfullmäktige vid sammanträdet i augusti behandlade min motion om stöd till Gazas folk blev den avslagen.
Det är ledsamt. Den palestinska befolkningen lever sedan lång tid under mycket svåra förhållanden beroende på ockupation och instängdhet bakom höga murar.
Palestiniernas lidanden är väldokumenterade.
Kommunchefen menar i sin utredning att "ansvaret för Sveriges internationella relationer vilar på regering och riksdag. Det är också dessa som har att bestämma biståndsverksamhetens inriktning och omfattning."
Därför hävdar han att Värnamo inte kan stödja människor i Gaza.
Visst har väl Värnamo hjälpt folk i andra länder tidigare? Skickade vi inte utrustning till Baltikum för ett antal år sedan?
Men motionen handlar inte bara om att skicka utrustning.
Jag tror att Gazas folk väldigt mycket skulle uppskatta om Värnamo fick en vänort i Gaza. Värnamo kunde bli ett lufthål för pressade gazabor.
Ett utbytesprogram med någon eller några skolor borde heller inte vara omöjligt.
Min partikamrat Fjodor Eklund har tillsammans med andra personer knutna till Värnamo folkhögskola varit på plats på Västbanken. De tog själva kontakt med organisationer på Västbanken och fick hjälp med det praktiska av Swedish Christian Study Center.
Men kommunchefen skriver att ett godkännande från de israeliska myndigheterna är en förutsättning för allt utbyte med palestinska organisationer eller myndigheter, inklusive skolor.
Hans bedömning är att några förutsättningar för utbytesprogram med palestinska skolor inte föreligger.
Därför tyckte han, i sin utredning, att motionen skulle avslås.
Tyvärr blev det så också. Det var bara jag som röstade för min egen motion.
Det går ju att resa till Palestinska områden. Det går att träffa människor där även om det är besvärligt. Det visar väl besöket som folkhögskolan gjorde.
Och man kan väl försöka! Om en människa håller på att gå under ska man väl hjälpa henne även om det är svårt. Man måste inte bara stå och titta på.
Svante Olson

Inga kommentarer: