fredag 14 mars 2014


6-timmars arbetsdag
vore ett lyft för alla!
6-timmars arbetsdag vore ett lyft för alla! Vi vänsterpartister fortsätter envist att hävda det. Ständigt attackeras vi av den borgerliga sidan för att kravet är orealistiskt. Det kostar för mycket, påstås det. Men det är ju bara tyckande.
I Vänsterpartiet räknar vi på ett annat sätt. Jobbar vi bara sex timmar om dagen blir vi effektivare de timmarna än om vi jobbar åtta.
Vid en arbetstidsreform måste förlorade arbetstimmar dock till stor del ersättas med nyanställningar. Det betyder offentliga utgifter som man måste skapa budgetutrymme för. Men de kostnaderna är mindre än kostnaderna för jobbskatteavdragen. Och den avgörande skillnaden är att jobbskatteavdragen inte har minskat arbetslösheten, medan faktiska anställningar i välfärden skulle göra det. 
I en modern ekonomi bör möjligheten att fördela produktionens vinster genom kortad arbetstid vara en levande fråga. En arbetstidsförkortning, till 30 timmars arbetsvecka, handlar om rätten till fritid och om makten över vår vakna tid. Vänsterpartiet vill se konkreta satsningar på fler jobb, förbättrad välfärd och ett mänskligare arbetsliv.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: