torsdag 13 mars 2014


Bra skolor och bra omsorg
avgör om folk vill bo här!
I Värnamo skryter de borgerliga partierna om kommunens goda ekonomi. Men det är en falsk bild de målar upp. Det överskott som kommunledningen pekar på har inte med kommunal planering att göra utan om att alla kommuner i Sverige fått tillbaka mer försäkringspengar (AFA) än beräknat. Värnamo fick 30 miljoner kronor.
I Värnamo använder man överskottet för att visa att mångmiljonrullningen på Gummifabriken inte är något problem.
Det är det. Gummifabriken är ett problem.
Varje gång kritik riktas mot projektet säger den politiska makten i kommunen att det är ett framtidsprojekt. Gummifabriken ska få ungdomen att stanna kvar och barnfamiljer på andra håll att flytta hit.
Nonsens. Gummifabriken är ett kommersiellt projekt för den lokala eliten. Konferenslokaler, auditorium, teater- och konsertscen, stor flott restaurang. Vem är det man tänker på då?
Alla dessa miljoner borde istället investerats i nya skolbyggnader, nya förskolor, mindre klasser, fler lärare, bättre skolhälsa etc.
Skolan är en av kommunens viktiga uppgifter. Den borgerliga regeringspolitiken har lett till en katastrofal utveckling för skolor över hela landet.
Vänsterpartiet i Värnamo vill satsa på en utvecklad kommunal skola. Det är skolor som utmärker sig för god kvalitet och med goda resultat och förskolor som ligger i framkanten när det gäller nytänkande som lockar unga familjer till kommunen.
Den andra viktiga frågan är äldreomsorgen. Det är den kommunen ska satsa på vid sidan om skolorna. Värnamo ska ha äldreboenden som tar emot äldre som vill bo där. Kommunens handläggare ska inte tvingas säga nej till dem. Vi har råd att låta äldre människor bo i serviceboenden där de känner sig trygga och glada. Vi ska bygga moderna äldreboenden; framåtblickande projekt, med hög standard och gott om personal.
Målet ska vara att vi skapar skolor och äldreboenden som låter tala om sig.
Vi ska inte lägga mer pengar på orealistiska projekt som Gummifabriken. Den kommer inte att få besökare från hela Europa, som projektledningen drömmer om. Stoppa etapp 2.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: