tisdag 3 februari 2015



Motion till kommunfullmäktige i Värnamo
Tillfälligt härbärge
för akut nödställda
Medborgarnämndens ordförande Maria Johansson, C, hävdar att kommunen inte har något ansvar för nödställda personer, som inte är skrivna i Värnamo kommun, som försörjer sig på tiggeri. Hon påstår att det är förbjudet för kommunen att hjälpa dessa människor.
Jag hävdar att hon har fel.
Personer, som inte bedöms ha hemvist i en kommun där de tillfälligt vistas, har rätt till bistånd för att avhjälpa en akut nödsituation som inte går att lösa på annat sätt. I praktiken innebär det, enligt Socialstyrelsen, att personen får enstaka bistånd till mat, logi eller resa till sin hemkommun.
Kyrkoherde Per-Magnus Möller har föreslagit att Värnamo kommun tillhandahåller en lokal som kan iordningställas till ett enkelt härbärge som kan användas av alla människor som av någon anledning hamnat i ett utanförskap.
Det tycker jag är ett bra förslag.
Ett annat är att göra som man har gjort i Sundbybergs kommun. Där hyr kommunen ett antal husvagnar som tillfällig bostad för hemlösa vid en akut nödsituation.
Man kan ju inte strunta i människor om de befinner sig i en uppenbar nödsituation. Kommunen har en skyldighet att hjälpa vid sådana tillfällen.
Jag yrkar därför att kommunfullmäktige beslutar att iordningställa ett härbärge eller någon annan form av tillfälligt boende som kan användas av hemlösa människor vid akuta nödlägen.
Svante Olson
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: