tisdag 3 februari 2015


Herre, pröva oss inte

Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Värnamo samlades de kristna ledamöterna före mötet för en andaktsstund. Efter bönerna om att inte utsättas för prövning av Gud hävdade Maria Johansson, C, ordförande i Medborgarnnämnden, att det är förbjudet för kommunen att ordna mat och logi åt fattiga romska tiggare som uppehåller sig i vår kommun.
Kyrkoherde Per-Magnus Möller har ju föreslagit att kommunen borde skapa ett härbärge för tillfälligt boende att användas i nödlägen.
Men han får alltså inte stöd av de bedjande kommunfullmäktigeledamöterna.
Jag har också läst lagen och enligt den har Värnamo kommun visst skyldighet att hjälpa människor i nöd. De har rätt till bistånd i en akut nödsituation.
I Sundbyberg gör kommunen det som Maria Johansson påstår är förbjudet. Där hyr kommunen ett antal husvagnar för att hjälpa romerna när det är som värst.
Mitt intryck är att här i Värnamo vill de bedjande fullmäktigeledamöterna faktiskt inte hjälpa romerna. DE VILL INTE. De letar i lagen efter paragrafer som ska göra det möjligt för dem att säga nej.
Heder åt kyrkoherde Per-Magnus Möller. Han gör så gott han kan när han förgäves vädjar till kommunens bedjande makthavare att visa barmhärtighet.
Svante Olson

Inga kommentarer: