tisdag 17 februari 2015

Kommunen svänger
i frågan om tiggarna
Det är glädjande att kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson, C, inte har låst sig i frågan om hur kommunen ska agera när det gäller tiggande romer. Han har öppnat dörren på glänt och har träffat kyrkoherde Per-Magnus Möller för samtal. Kyrkoherden tycker ju att kommunen borde öppna en lokal för akut nödboende, ett härbärge.
Hittills har det blivit nej. Men kanske har kommunens makthavare svängt. I så fall är det helt i linje med juristen Martin Valfridssons syn på saken. Han är regeringens nationelle samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare.
Lagstiftningen ger denna grupp mycket begränsade rättigheter.
Men Valfridsson slår fast att det finns möjligheter för en kommun att hjälpa i en akut nödsituation.
”Man kan inte gå hur långt som helst, men det finns alltid en tolkningsmarginal”, säger han i tidningen Dagens Samhälle (5/2). ”Vad är en akut nödsituation?”
Han menar att det till slut är en politisk avvägning hur man vill göra i den enskilda kommunen.
Mot den bakgrunden tycker jag att Värnamo kommun ska tillmötesgå kyrkoherde Per-Magnus Möllers vädjan om att upplåta en lokal för boende i akuta nödsituationer.
Lyssna inte på Sverigedemokraterna och Hans-Olof Carlssons obehagliga attacker mot romerna. Senast med påståendet att de begår lagbrott när de tigger (VN 17/2).
Svante Olson

Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: