lördag 28 maj 2016


För stora barngrupper i Värnamo
Barngrupperna på förskolorna i Värnamo kommun är för stora. Större än Skolverkets regler.
Det medgav Barn- och utbildningsnämndens ordförande Glenn Lund, M, vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Det har de varit länge.
Det medför problem och påfrestningar för både barnen och personalen. Det finns exempel på stora grupper där det också ingår barn med funktionsnedsättning som behöver extra stöd.
Det får de inte.
Situationen blir många gånger ohållbar. Personalen räcker inte till, blir frustrerad och ofta sjukskriven och situationen blir ännu värre. Barnen skriker, känner sig otrygga och blir lämnade åt sig själva.
Så kan vi inte ha det.
Glenn Lund hävdar att kommunen bygger daghem för brinnande livet och att den anstränger sig till det yttersta för att hitta personal men att det inte går i dagens läge.
Han skyller situationen på att det kommit många flyktingar till Värnamo.
Men problemet med stora barngrupper som överskrider det antal som Skolverket har som norm har funnits länge. Men Värnamo kommun har struntat i det, hävdar jag.
Istället har kommunen som målsättning att spara på utgifterna.
Den politiska ledningen i Värnamo brukar framhålla att det är viktigt att kommunen framstår som attraktiv. Det är enda sättet att få människor att flytta hit. Därför satsar Värnamo bland annat på projekt som Gummifabriken. Jag hävdar att det är andra satsningar som är mycket viktigare.
Bra skolor, bra barnomsorg, bra äldreomsorg. Har vi det, då blir vi attraktiva.

Svante Olson, Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: