tisdag 27 september 2016

Utan läxor
blir skolan
mer jämlik
Hans-Gunnar Liljenvall gillar inte Vänsterpartiets skolpolitik (VN 24/9). Docenten i pedagogik, Inger Westerlund, har i VN hävdat att läxor är ett tveksamt medel i skolundervisningen. Det har fått Liljenvall att ilskna till.
Han hävdar att läxor har tydliga positiva effekter. Och nu menar han att Westerlund agerar mot bakgrund av sin partipolitiska bakgrund. Hon är vänsterpartist.
Det låter på Liljenvalls argumentation som att docenten Westerlund därför inte är trovärdig.
Nobelpristagaren Milton Friedman förespråkade ett liberalt politiskt system och tyckte att staten framför allt ska skydda äganderätten. Var han inte trovärdig?
Jag är övertygad om att Liljenvall själv har partipolitiska sympatier. Hans åsikter är väl inte mindre trovärdiga för det. Men jag tycker han ska tala om var han själv står när han nu gör en affär av Westerlunds partitillhörighet.
Vänsterpartiet ser på skolundervisningen ur ett klassperspektiv. Barn som växer upp i familjer med låga inkomster och med studieovana hamnar ofta i underläge när de kommer till skolan. Det underläget förstärks när läxor kommer in i bilden.
Studieovana föräldrar kan inte hjälpa sina barn med läxorna. Det är det som är en del av problemet.
Därför tycker jag, som vänsterpartist, att allt skolarbete ska ske i skolan. Då blir skolan mera jämlik.

Svante Olson, Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: