söndag 25 september 2016

Värnamo kommunfullmäktige 29 sep 2016

Interpellation

till Gottlieb Granberg, M, Tekniska utskottets ordförande

Lyssnar kommunen
på varningssignaler från medborgarna?
För ett antal år sedan uppmärksammade jag frågan om eventuella miljöproblem på Jochnickska tomten i Värnamo. Jag hade varit i kontakt med en tidigare anställd på Jochnicks. Denne anställde hade i många år gått och gruvat sig över dolda miljöproblem på hans gamla nedlagda arbetsplats.
Det hade ju blivit aktuellt att bygga bostäder på den gamla industritomten.
Han berättade om händelser som inte skulle få hända. Han hade kommit till jobbet när golvet i maskinhallen varit neddränkt av hydraulolja som läckt ut. Problemet löstes genom att låta hydrauloljan försvinna rakt ner i jorden. Inte ett ord knystades om saken.
En miljöskandal med andra ord.
Detta hände flera gånger.
När jag påtalade detta i kommunfullmäktige fick jag svaret från Gottlieb Granberg, M, att markprover tagits och att inga farliga ämnen påträffats.
Det var lugnt.
Men sedan har det hänt saker. När det blev aktuellt att starta byggandet av de planerade bostäderna på platsen, stoppades det. Länsstyrelsen hade krävt nya provtagningar som avslöjat oljeföroreningar.
Det hävdades då från kommunens sida att de var oförklarliga.
Men det är ju ett vilseledande påstående. Föroreningarna var inte oförklarliga. Men de varningar som hade uttalats hade inte blivit tagna på allvar. Varför lyssnade inte kommunen på folk som har kunskap? Är det likadant i dag? Tar inte kommunen varningar på allvar?
I dag är Jochnickska tomten en enda enorm sandhög. Hela området har grävts upp för att saneras.
För en tid sedan slog en tidigare anställd på kommunens vattenverk larm om att det föreligger risker när det gäller vattenförsörjningen i Värnamo kommun.  Tas hans varningar på allvar?
Eller finns det anledning att befara att vattnet i våra vattenledningar i bostäderna i Värnamo plötsligt är förgiftat?
Kan vi lita på kommunen? Tar den varningssignaler på allvar?

Svante Olson, Vänsterpartiet

Inga kommentarer: