lördag 11 februari 2017

Vänsterpartiets rötter
är socialdemokratiska
Det är märkligt att nu när Sverigedemokraterna, med rötter i nazismen, växer sig starka så pekar vissa personer på Vänsterpartiet och menar att det är lika illa med det partiet, det har ju sina rötter i kommunismen.
Det är inte sant. Vänsterpartiet bildades 1917, för precis 100 år sedan. Det var efter en intern strid i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Det är där vårt parti har sina rötter.
Fram till dess var Stalin och Lenin och alla möjliga andra höga potentater i Rysslands socialdemokratiska arbetareparti väl sedda gäster när socialdemokrater kongressade i Sverige. De ryska kamraterna mottogs med ovationer. De var enade i den socialistiska politiska kampen mot den kapitalistiska samhällsutvecklingen.
Men efter den ryska revolutionen förändrades bilden. Det var soldatuppror som satte igång det hela. Soldaterna hade fått nog av första världskriget. Tsaren tvingades bort från makten. Separatfred slöts med Tyskland.
Vänstern i partiet i Sverige ville stödja revolutionen, högern i partiet ville inte göra det (Hjalmar Branting). Den interna striden blev hård och partiet delades. Sveriges socialdemokratiska vänsterparti bildades.
Vänsterpartiet har aldrig utgjort något hot mot demokratin i Sverige. Däremot har partimedlemmar internerats av den svenska regeringsmakten när Tyskland under andra världskriget ockuperade länder runtomkring oss.
Det var delar av svensk militär och delar av svensk polisledning som var ett hot mot landet och demokratin i Sverige. Inte vårt parti.
Det är klart att vi vill förändra samhället. Vi vill skapa ett jämlikt samhälle. Rikedomarna skapar vi tillsammans. Därför ska vi dela på dem. Det mår alla bäst av.

Svante Olson, Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: