måndag 1 juni 2009

EU är ett hot, inget fredsprojekt
Riksdagsledamoten Annie Johansson, C, Värnamo, är en ivrig EU-anhängare. EU är den "goda stormakten" hävdar hon i en debattartikel. Hur många gånger har vi inte under senare år hört att EU är ett fredsprojekt, att fredsvisionen har varit med från början. Helt fel.
Annie Johansson vill se EU som en enad röst i världen "en aktör som agerar globalt för fred, demokrati och frihet" (JP 29/5).
Men hur har det sett ut i verkligheten? När Kol- och Stålunionen bildades av Frankrike och Tyskland efter andra världskriget så var det ju inte för att skapa fred utan för att få igång affärerna. Sedan blev det EEC och då tillkom Italien och Benelux-länderna. Det var en tullunion och inte ett fredsprojekt! Varor och kapital skulle kunna föras fritt över gränserna och helst begränsa fackföreningarnas verksamhet.
Vid denna tiden förde Frankrike ett grymt krig i Vietnam och sedan också ett lika avskyvärt krig i Algeriet. Så där höll flera av de så kallade kolonialmakterna på. Sedan bytte unionen namn till EG för att till slut bli EU med ett stort antal medlemmar.
Frankrike och England är atomvapenmakter. England har under perioden fört krig mot Argentina. Dessutom ett otäckt krig på Nordirland. Många av medlemsländerna har deltagit i kriget mot Irak och många medverkar på USAs sida i kriget i Afghanistan.
Det gör även Sverige.
Kan man mot den bakgrunden påstå att EU är ett fredsprojekt? Och vad är det för godhet som en stormakt utstrålar som ger sig på mindre nationer?
Det var USA som utbildade och beväpnade talibanrörelsen så länge den stred mot Sovjetunionen. Nu skjuter amerikanarna själva mot talibanerna och får hjälp av Sverige som har soldater i Afghanistan under amerikanskt befäl.
"Ett enat, starkare och tydligare Europa är bättre för alla unionens medlemmar", skriver Annie Johansson i sin debattartikel.
Fy sjutton för stormakten EU, säger jag. Den är ett hot och inte en möjlighet.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: