torsdag 18 juni 2009

Högriskprojekt
går före omsorg
Värnamo kommun har under senare år alltid berömt sig för att vara duktig på att lägga undan pengar att ha när tiderna blir sämre. Och jag har varje år hävdat att det är fel att tvinga medborgarna att betala in skattepengar som sedan inte används.
Vid senaste kommunfullmäktigedebatten demonstrerades mycket tydligt vad det handlar om.
- Goda år ger oss handlingsutrymme, sa moderaten Gottlieb Granberg.
Men kristdemokraten Camilla Rinaldo-Miller konstaterade att kommunen inte skulle göra de neddragningar som nu görs om det inte var nödvändigt. De talar emot varandra.
För visst var det en hårt bantad budget som klubbades igenom. Nu blir det mindre pengar till skolor, äldreomsorg och förskolor.
Ändå finns det pengar. Men Värnamo kommun vill inte täcka de underskott som uppstår på grund av minskade skatteintäker med pengar som lagts undan under de goda åren.
Vi får inte göra det. Lagen förbjuder oss att göra det. Så säger de. Men andra kommuner tolkar lagen på ett annat sätt. Malmö till exempel. Där säger juristerna att lagen visst ger utrymme för att använda sparade pengar för att klara driftsbudgeten.
Så det är ju bara snack när de borgerliga partierna i Värnamo påstår att de lägger undan för att ha till sämre tider. Jag tror inte på dem.
Nu ska kommunen istället satsa på ett högriskprojekt: Gummifabriken.
Man får nämligen, menar de borgerliga politikerna här, använda undanstoppade pengar till investeringar men inte till verksamheter som skola och omsorg.
Jag har skrikit mig hes för att förmå politikerna i Värnamo att sansa sig när det gäller kultursatsningarna. Gummifabriken ska bli kommunens nya kulturcentrum. Projektet är kostnadsberäknat till 300 miljoner kronor. Samtidigt är kommunen med och stöttar Museum Vandalorum som ska ligga vid E4. Även det projektet är kostnadsberäknat till 300 miljoner kronor.
Detta är ju fullkomligt vansinne. Vi kan inte ha två kulturcentrum som konkurerar med varandra.
Ska kommunen fortsätta att jobba på det här sättet ser jag bara en lösning: avbryt alltihopa!
Riv gamla Värnamo gummifabrik. Bygg bostäder där istället.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: