fredag 1 februari 2013



Kommunen talar
med dubbla tungor
Kommunen har fattat beslut om ett så kallat klimatpilotprojekt. Med klimatpiloter ska vi bli bättre på det här med miljö.
Det ska bli spännande att se vad kommunens miljöstrateg Stina Gof kommer fram till. Klimatpiloterna ska vara vanligt folk som ska hjälpa oss att välja miljömässigt goda livsstilar.
Men jag tycker att miljöstrategen också måste jobba med personer på våra olika förvaltningar. En klimatpilot borde även utses på varje kommunal förvaltning.  De skulle kunna upplysa anställda och ansvariga politiker om miljökonsekvenserna av fattade beslut.
Jag tänker till exempel på det faktum att Värnamo kommun kallar sig eko-kommun samtidigt som vi har fattat beslut om att få igång köpcentrum på Bredasten utanför centrum. I framtiden måste vi ta bilen för att kunna handla. Sådana strategiska misstag får inte göras.
Om vi vill att folk ska gå och cykla måste vi underlätta för dem att göra det. Men kommunen fortsätter att först och främst tillgodose bilismens intressen.
Det finns också anledning att påminna om att kommunens tjänstebilar är utrustade med dubbade vinterdäck, helt i strid med allmänna miljöintressen.
Kommunen talar med dubbla tungor.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo





Inga kommentarer: