tisdag 8 oktober 2013



Kommunalrådet vill inte 
prioritera cykling i stan
Cykelfrämjandet tycker det, Gröna bilister tycker det, Sveriges Regionala Energikontor tycker det. De har gått ut i en gemensam kampanj för att minska bilberoendet.
De har konstaterat att det redan minskar. Den trenden vill de uppmuntra. Det är dags för konkreta mål, har de hävdat.
20 procents minskning av bilåkandet är en realistisk målsättning, menar de.
De tycker att alla svenska kommuner borde ha det som en målsättning.
Därför föreslog jag det i Värnamo kommunfullmäktige.
Det förslaget röstades ner vid senaste sammanträdet.
Kommunen gör redan så mycket för att förbättra stadsmiljön, hävdas det. Det behövs ingen extra påtryckning.
I VN (23/7) berättas om när cyklisten Kerstin Sneath lyckades få med sig kommunalrådet Hans-Göran Johansson på en cykeltur i stan. Hon ville ha med sig hela kommunstyrelsen men bara Hans-Göran orkade. Kerstin cyklar dagligen och vet att det inte är cyklister som prioriteras i trafiken. Det är idag, precis som tidigare, bilisternas intressen som kommer först.
Det är det som är felet. Vid planeringen av stadsmiljön måste vi tänka om. Fotgängare och cyklister och kollektivtrafik ska prioriteras. Om vi gör det lättare att använda cykeln i trafiken kommer många fler att göra det.
När Hans-Göran cyklade i Värnamo var det av allt att döma något nytt för honom. Det är bra, men du borde göra det oftare, Hans-Göran. Du skulle till och med kunna ta cykeln från Maramö och in till stan. Så himla långt är det inte. För cyklister i storstäderna är det avståndet en enkel match.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: