lördag 21 november 2015

Människoliv
är olika värda
Häromåret demonstrerade anhängare till den störtade och dödsdömde president Mursi i Egypten mot militären som genomförde kuppen. Det var en fredlig demonstration organiserad av det muslimska brödraskapet. Demonstranterna befann sig på ett torg. Över 600 personer sköts ihjäl av makthavarna när demonstranterna inte genast avlägsnade sig.
Militärdiktaturen i Egypten har goda förbindelser med USA och Europa. Alla vapen kommer från europeiska och amerikanska leverantörer.
Medierna i Sverige var inte lika upprörda och ägnade inte samma utrymme åt händelsen i Egypten som man gjorde när islamister dödade ett stort antal personer i Paris.
Vi talar i Sverige om att vi står för ett demokratiskt och öppet samhälle med yttrandefrihet. Men de här två händelserna visar tydligt att det inte är sant.
Sverige stöder aktivt västvärldens krig i Asien och Afrika. Vi ifrågasätter inte vårt handlande.
De senaste tre- fyra hundra åren har Europa ockuperat och förslavat ett stort antal länder i Amerika, Asien och Afrika. Många folk har utrotats. Fortfarande dominerar västvärlden en stor del av världen genom den så kallade fria marknaden.
Jag gillar inte det som händer i Egypten och i Frankrike. Jag är emot allt våld. Men jag förstår det. Jag inser att pressade, desperata människor, kan göra obehagliga saker.
Nu svarar de självutnämnda goda krafterna med hämnd mot den islamistiska staten. Den ska utplånas.
Det finns andra lösningar: vi är alla människor och vi måste tala med varandra.  Avbryt militariseringen, avveckla vapenindustrin.
Jag är naiv. Men naiva lösningar är enda räddningen.
Svante Olson



Inga kommentarer: