måndag 30 november 2015

Linbana till Bredasten!
Till att börja med ska jag säga att jag tycker att planerna på höghastighetsbanor  (350 km/tim) i Sverige är tokiga. De blir inte lönsamma och gynnar möjligen eliten och affärsresenärer. Vanligt folk kommer att nöja sig med snabbtåg (250 km/tim) och pendeltåg.
Sverige borde istället satsa på upprustning av Södra stambanan med ett eller två spår till och utbyggnad av regional- och pendeltågstrafiken.
Men nu verkar ju galenskapen ha trätt in istället för vett och sans och då blir det  höghastighetsbanor.
Om nu Värnamo kommer med i bilden och vi får en station i höghastighetsprojektet så har makthavarna i Värnamo drabbats av en ny sorts galen idé. Ursprungligen har det ju talats om att Värnamo skulle få ett nytt kommunikationscentrum uppe på Bredasten. Det är inte aktuellt längre. Istället ska stationen ligga på nuvarande stationsplats i Värnamo centrum.
Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet informerades om de nya planerna. Med en station i centrum kommer det att bli attraktivt att bo i centrum för långpendlare, hävdas det. De bosätter sig i Värnamo centrum, går eller cyklar till stationen och tar tåget till Stockholm varje dag.
Jag tror inte ett dugg på de fantasierna. De flesta som ska ta höghastighetståget tar bilen till stationen. De bor på Gröndal, i Forsheda eller i typ Hånger. De cyklar inte.
Trafiken i centrum ökar således. Och var ska alla bilarna stå, om det nu blir rusning till höghastighetstågen som entusiasterna säger?
Det går ju inte. Om dessa tåg ska ta sig in i Värnamo centrum kommer resenärerna från Stockholm att bli ursinniga. De vill inte åka in till Värnamo. De vill så snabbt som möjligt komma vidare mot Malmö.
För mig är det solklart att om vi ska en höghastighetsbana med station i Värnamo då måste den ligga på Bredasten.  Vi får i så fall skapa en ny stadsdel där med ett modernt kommunikationscentrum. Där ska finnas köpcentrum, krogar, hotell, vårdcentral, skolor, motionshallar, barnomsorg och äldreboenden. Två skyskrapor på 20 våningar vill jag se där.
Vi får två centrum i Värnamo, gamla och nya. De kan bindas samman med en ständigt rullande linbana!
Det är lika bra att ta i ordentligt med en gång. En linbana skulle sätta Värnamo på kartan.
Svante Olson

Inga kommentarer: