måndag 21 december 2009

Bättre miljö i Värnamo!
Väg- och trafikinstitutet (VTI) har hävdat att om man i stadstrafik sänker hastigheten från 50 till 30 km/tim så minskar mängden farliga partiklar i luften. Eftersom jag i tidigare har föreslagit att vi borde sänka hastigheten till just 30 inne i Värnamo centrum så tycker jag förstås att VTIs konstaterande är bra.
Det skrev jag i en insändare (VN) som en värnamobo har reagerat mot.
Han hävdar (VN 19/12) att det i så fall skulle betyda folk tvingas slänga bort mer tid på resor, att det blir mera köbildning och till sist att avgasmängderna ökar eftersom resandet tar längre tid.
Det kan ju inte vara sant.
Det blir ju inte fler antal bilar bara för att de kör långsammare.
Meningen med långsam trafik är förstås att stadsmiljön ska bli bättre. Det är trevligare för fotgängare och cyklister om det är lite lungare tempo.
Har man bråttom och bara ska ta sig från den västra sidan av stan till den östra så finns det ingen anledning att köra genom stan.
Kör väg 27, 90 km/tim. Då blir det färre bilar i stan. Det är förstås bara om du ska uträtta ärenden i centrum som du ska ta bilen dit.
För en bättre miljö i Värnamo!
Svante Olson
Vänsterpartiet

1 kommentar:

Ronny P sa...

Läste oxå insändaren i blaskan och visst är han stollig som skrivit den. Mest stollig är han när han skriver "slänga bort tid på resor" och då tycker jag han kan stanna på vischan där han hör hemma. lika så skriver han att utsläppen bli mer när man kör sakta eftersom det tar längre tid. Nonsens. Bilen drar mindre soppa och utsläppen kommer från bränslet. Då måste utsläppen bli mindre. Han tror nog oxå att om han kör riktigt fort på vägar med mycket älg och vilt så minskar sannolikheten att köra på ett djur eftersom han inte är ute på vägarna så lång tid. Gasa på då!

Och du har fel att det inte blir så många bilar om man kör sakta i stan, kanske inte fler bilar men de som ska genom stan kommer att ta upp en större yta när de kör sakta och då upplevs det som dålig trafikmiljö med alla avgaserna som inte blåser bort.

Olsson och jag släpper inte ut så mycket gaser när vi cyklar, iallafall inte jag.