söndag 7 mars 2010

Det är landstingsmöte den 9 mars.
Då tänker jag säga följande i ett inlägg om landstingets demokratiarbete:
Landstinget borde anställa
en demokratihandläggare
Landstinget har gjort ett fint jobb om demokratiarbete. En tjänst som projektledare har varit tillsatt. Det har fungerat bra. Nu är projektet avslutat och tjänsten som demokratihandläggare har upphört.
Och nu är förslaget att demokratiarbetet ska fortsätta med en utskottssekreterare som handläggare.
Vad är nu detta? Visst, utskottssekreteraren är mycket kompetent men jag tycker ändå att om landstinget menar allvar med demokratiarbetet så ska vi väl anställa en person som är specialist på sådana frågor.
Varför anställdes inte projektledaren?
Det heter ju i sammanfattningen om demokratiprojektet att "Landstinget fortsätter att stötta framför allt ungdomsdemokratiarbete i länet. Detta genom råd och stöd till kommunerna, och kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte i nätverken för dem som arbetar med demokratifrågor i kommunerna. Utbildningar inom kommunikationsområdet efterfrågas, för såväl tjänstemän som politiker, liksom möjlighet till att arbeta tillsammans i tillfälliga arbetsgrupper på olika teman."
Landstinget utökar och utvecklar dessutom arbetet med medborgardialog. Och sist men inte minst vidgas fokus för demokratiarbetet till att omfatta inflytande och delaktighet för andra grupper än ungdomar.
Meningen är att inflytandet och delaktighet ska öka bland socialt utsatta grupper som arbetslösa, långtidssjukskrivna, funktionshindrade.
Detta menar man ska leda till att demokratiarbete i högre grad berör frågor som mångfald, jämställdhet och folkhälsa.
I mina öron låter detta mycket ambitiöst och kvalificerat.
Detta jobb kan inte utföras med vänsterhanden. Menar vi allvar med våra ambitioner så måste jobbet ledas av en person med rätt kvalifikationer.
Anställ en demokratihandläggare!
Svante Olson, landstingsledamot
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: