lördag 20 mars 2010

Utbildningen ska vara fri
från kommersiella intressen
Vid nästa kommunfullmäktigesammanträde ska frågan om Värnamo kommuns utträde ur Kommunalförbundet Högskolan på hemmaplan (HpH) behandlas.
De borgerliga partierna vill att kommunen lämnar HpH och istället satsar helt på Campus Värnamo.
Jag tror att det är fel väg att gå. Det är tragiskt att kommunen lämnar det samarbete man har haft inom GGVV (Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd, Värnamo). Vi ska samarbeta så mycket som möjligt.
Värnamos kommunchef Mats Hoppe skriver i ett yttrande från kommunledningskontoret att "denna lösning har sitt stöd i alla fyra kommuner".
Men vad jag har förstått så är övriga berörda kommuners representanter rasande.
I ett annat yttrande säger han tillsammans med verksamhetschefen Christer Larsson att "en kommun som väljer att arbeta i egen regi har väl så goda möjligheter som en organisation som HpH att få tillräckligt och intressant utbud av fristående kortkurser".
Jag undrar det.
Och jag noterar med höjda ögonbryn att arbetet för Campus Värnamo nu bland annat är inriktat på att i Gummifabriken skapa fristående kurser som rör konst, teater, musik och litteratur. Hur ser Vandalorum på de planerna? Vandalorum ska ju också ordna konst- och designutbildning. Man brukar i utbildningssammanhang framhålla hur viktigt det är all utbildning är fristående från kommersiella intressen. Annars riskerar man att ligga kvar i etablerat tänkande. Nya idéer har svårt få utrymme i hårt styrda organisationer.
Men det heter i kommunens handlingar att "inom teknikområdet har Campus Värnamo byggt upp ett mycke gott samarbete med ett 40-tal företag".
Slutsatsen är att ett mycket nära och väl fungerande samarbete med små och medelstora företag är något av en överlevnadsfråga för Campus Värnamo.
I mina ögon är det riktigt illavarslande när kommunledningskontoret säger att ett utträde ur HpH underlättar samarbete med företagen.
Därför kommer jag att yrka avslag på förslaget om Värnamo kommuns utträde ur Högskolan på hemmaplan.
Svante Olson, kommunfullmäktigeledamot
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: