söndag 7 mars 2010

Folk ska inte
bli sjuka i onödan
Alla landstingsledamöter sitter med i något av de fyra utskott som är underställda landstingsfullmäktige. Och det är bra. Via utskotten blir ledamöterna involverade i den politiska processen.
Men är organisationen optimal? Nej, det är den förstås inte.
Landstingets revisorer har granskat hur utskotten arbetar och kommer fram till att vissa förbättringar behövs.
Enligt gällande bestämmelser för utskotten är dessa fullmäktigeberedningar med uppgift att arbeta med frågor som rör och bedöms vara väsentliga för den regionala utvecklingen inom respektive beredningsområde.
Det allmänpolitiska utskottet ska jobba med utbildning, kultur, miljö, kommunikation, näringsliv, arbetsmarknad och forskning. En prioriterad uppgift är att utveckla en fungerande demokrati.
Hälso- och sjukvårdsutskotteten, tre stycken, jobbar med sjukhusvård, primärvård, tandvård och folkhälsa.
Men i praktiken är den här arbetsordningen oklar. I alla fall uppfattas den så av ledamöterna.
Ta exemplet med att utveckla demokratin.
Ledamöterna uppfattar inrättandet av en befattning som demokratihandläggare som exempel på resultat av demokratiarbetet.
Men i verkligheten finns det ju ingen demokratihandläggare. Det handlade om en projektanställning. Nu är demokratihandläggaren borta.
Och det här med att allmänpolitiska utskottet ska ägna sig åt arbetsmarknadsfrågor verkar inte fungera eftersom ett av hälso- och sjukvårdsutskotten fick frågan om arbete åt funktionshindrade på sitt bord.
Jag tycker att utskotten skulle ha tydligare ansvarsområden än i dag. Varje utskott greppar över hela fältet. Ett kan ha äldrevård som ett specialområde, ett primärvård, ett tandvård, etc.
Då kan ledamöterna fördjupa sig i vissa ämnesområden. Jag tror att uppgiften blir mera spännande då.
Revisorerna är lite grand inne på det när man lyfter fram tidigare tankar på att utskotten utser rapportörer som fördjupar sig i vissa ämnesområden.
Avgörande viktigt för Landstingets framtida uppgift är det som revisorerna pekar på, nämligen att förbättra dialogen med friska länsinvånare.
Klarar vi det på ett bra sätt kan många framtida problem undvikas. Folk ska inte behöva bli sjuka i onödan.
Det här är en politisk fråga och jag tror inte att alla partier tycker att landstinget ska lägga sig i hur arbetsmarknaden är organiserad. Men det är ju faktiskt där man kan hitta orsaken till många sjukdomar. Stress, omöjliga arbetsscheman, långa arbetsdagar. Till det ska läggas dåliga matvanor, brist på sömn, brist på motion. Kort sagt hur vi lever.
I dagsläget tvingas sjukvården gripa in när allt har gått snett och folk blir sjuka. Det är det vi ska försöka ändra på. Det vill i alla fall vi vänsterpartister.
Svante Olson, landstingsledamot
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: