torsdag 4 mars 2010

Cykelväg mellan
Bredaryd och Lanna
"Det behövs en cykelväg mellan Lanna och Bredaryd!"
Det var det första en flicka i årskurs 6 sa när jag hälsade på i Bredaryds skola häromdagen. Hon bor själv i Bredaryd, och hennes klasskamrat, bästisen, bor i Lanna.
Det är svårt för dem att träffas efter skoltid. Pappa eller mamma får köra dem. Vägen, 7 km, är livfarlig att cykla på.
Jag hade kommit ut till klassen för att höra om den var nöjd med kommunens översiktsplan för Bredarydsområdet.
Och det låter kanske lite överdrivet att åka ut till en sjätteklass i Bredaryd för att tala om översiktsplaner.
Men i det material som nyligen har presenterats av Miljö- och stadsbyggnadskontoret avslutas inledningen med följande mening: "För att även få med barnperspektivet har elever vid skolan i Bredaryd tillfrågats om vad de anser är viktigt i sin hembygd."
Det var när eleverna gick i ettan och hade Hanna Johansson som lärare som de blev kontaktade av kommunen. Och så mycket av vad de sa den gången minns de inte nu när deras lärare heter Staffan Huvudsson.
Men jag säger bara det, vilken trevlig klass. Alert, nyfiken och med på noterna.
Vi tittade på hur Miljö- och stadsbyggnadskontoret behandlat det här med den framtida trafikutvecklingen.
Och visst, det där med cykelväg mellan Lanna och Bredaryd finns faktiskt med. Det anges två alternativ. "Det ena innebär att gång- och cykeltrafiken leds i blandtrafik på småvägar. Det andra innebär att en separat gång- och cykelväg byggs på östra eller västra sidan om väg 152," står det.
Personligen tycker jag att det andra alternativet är att föredra, alltså en separat gång- och cykelväg.
Det här med cykelvägar är helt enkelt ett stort problem i Bredaryd. Det finns flera cykelbanor, men inget sammanhängande nät. Och det finns inga gång- och cykelvägar mellan Bredaryd och övriga tätorter i kommunen.
Så nu gäller det för kommunen att leva upp till vad man säger i handlingarna, att ta barnperspektivet på allvar. Bygg gång- och cykelvägar. Det gynnar alla!
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: