tisdag 22 februari 2011

Blanda inte ihop
religion och politik
Jag tycker att traditionen med en andaktsstund före årets första kommunfullmäktigesammanträde är förlegad. Dessutom tycker jag att det är olämpligt att hålla den i kommunfullmäktigesalen. Den bör vara reserverad för politiska aktiviteter.
Andaktsstunder kan hållas i kyrkan, tycker jag.
Men om vi ska fortsätta med religiösa aktiviteter i fullmäktigesalen då bör även representanter för andra religiösa rörelser än kristna inbjudas att hålla andaktsstunder.
Signaturen "Kommuninvånare" har reagerat mot det (VN 22/2).
Sverige är ett kristet land sedan urminnes tider, hävdar skribenten, och tycker att det är opassande att "gå så långt att man i fullmäktigesalen låter folk från andra länder och med andra trosuppfattningar komma in".
Käre kommuninvånare, Sverige har inte längre någon statskyrka. Sverige är ett sekulärt land. Det tycker jag är bra. Religionen är en privatsak.
I Värnamo bor många människor från andra länder. De är kommuninvånare och har rösträtt. Det låter inte bra när du vill utestänga dem från kommunfullmäktige.
Vi hör ihop och vi ska hjälpa och stödja varandra och bygga samhället tillsammans. Men vi ska inte blanda ihop religion och politik. Det blir aldrig bra.

Inga kommentarer: