lördag 2 mars 2013


Är Johan statssocialist?
Sverigedemokraten Johan Nissinen tar nu till den tyske rikskanslern på 1800-talet, Otto von Bismarck, för att förklara sin politik (VN 28/2). Han säger att det var Bismarck som kom på det här med välfärdssamhället. Att hans socialkonservatism, Sverigedemokraternas nya älsklingsord,  sedan har fortsatt att utvecklas av tyska nationalister.
”Det är efter de grundläggande tankar och idéer som Bismarck och tidiga socialkonservativa hade som Sverigedemokraterna verkar”, skriver Nissinen.
Jag är inte förvånad.
Men att hävda att Bismarck är grundaren av välfärdssamhället är rena snurren. Bismarck, ”Järnkanslern”, var en stenhård maktpolitiker som använde krig för att uppnå politiska mål.
Det var socialdemokrater och liberaler som i slutet av 1800-talet i den politiska kampen skrämde upp den tyska överklassen och makten.
Bismarck, en varm anhängare av klassamhället, såg hotet mot den priviligierade överklassen. Hans mål var att förhindra att socialismen fick fotfäste.
Det mullrade hos de tyska massorna som var hårt pressade. Socialdemokrater och liberaler väckte starka känslor om rättvisa.
Bismarck förhöll sig till deras idéprogram.
Han skapade något som han kallade statssocialism. Där fanns delar av det som socialdemokrater och liberaler krävde och kämpade för, pensions- och sjukförsäkringar.
Men han gillade inte arbetarskydd och begränsning av arbetstider eller reglering av barnarbete. Det hotade produktionen.
Nej, Bismarck har aldrig varit min idol, och han kallade sig aldrig för socialkonservativ, vad jag vet. Det program han skapade i kampen mot socialismen kallade han för statssocialism.
Är det det du är, Johan, statssocialist?
Svante Olson
Vänsterpartiet, Vänsterpartiet

Inga kommentarer: