söndag 24 maj 2015

Stoppa villasamhällena!
Jag brukar agitera för att kommunen ska planera för flerbostadsbyggen i redan etablerade samhällen. Stoppa all nyproduktion av villasamhällen utanför samhällskärnorna!
Villasamhällena är en styggelse och förhindrar en vettig samhällsutveckling. Inte nog med att enorma mattor med villabebyggelse förstör odlingsbar mark, villasamhällena omöjliggör en fungerande kollektivtrafik.
Därför blev jag så glad när jag läste bostadsminister Mehmet Kaplans, MP,  inställning i frågan. Han vill ”bygga ihop städerna och förtäta dem på ett konstruktivt och klimatsäkert sätt”.
Han menar att kollektivtrafiken skapar den goda staden.
Och jag håller verkligen med honom. Kollektivtrafiken är energieffektiv och den är framtiden. Vi ska planera för en förbättrad kollektivtrafik och inte för bilismen som är på väg ut.
Vi ska bygga mer i Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Värnamo. Men vi ska inte planera för villabebyggelse. Vi ska planera för flerfamiljshus med tillgång till närbelägen kollektivtrafik.
Det kan bli mycket lönsamt. Mehmet Kaplan aviserar att kommuner som bygger bostäder kan få medfinansiering av kollektivtrafiken med 50 procent.
Med bra kollektivtrafik med täta turer fungerar det. Gör vi dessutom kollektivtrafiken avgiftsfri blir den en succé.
Det är sådant Värnamo ska satsa på. Det är sådant vi ska bli kända för.
Glöm Gummifabriken!

Svante Olson

Inga kommentarer: