måndag 25 maj 2015

Värnamo kommunfullmäktige den 28 maj 2015.
Motion
Tävlingsbana till ryttarna
De ungdomar som är intresserade av ridsport behandlas styvmoderligt av kommunen. Jämför man med kommunens engagemang när det gäller till exempel fotboll och ishockey är det småsmulor som hamnar på ryttarnas bord.
Jag har talat med Katarina Kinell, Värnamo ryttarförenings ordförande, och hon befarar att verksamheten i Sörsjö kommer att upphöra om inte kommunen tar ett initiativ.
Ridskolan går inte ihop ekonomiskt. Den är trots allt basen för verksamheten. Utan ridskola ingen ryttarförening.
Föreningen har försökt att informera kommunen om vad den behöver hjälp med. Tyvärr har gensvaret varit begränsat.
Vad man har försökt säga är att tävlingsverksamheten ger inkomster. Den kan finansiera ridskolan som drivs med i stort sett ideella krafter.
Men de som jobbar som ridinstruktörer måste vara utbildade och kräver lön. Det leder till tunga lönekostnader. Det går inte att som i fotboll och hockey låta ungdomar tränas av outbildade föräldrar.
Föreningen har 340 medlemmar, företrädesvis unga flickor. Katarina Kinell menar att verksamheten i Sörsjö är som på en fritidsgård. Det är ungdomar där varje dag.
Föreningen arrenderar anläggningen av kommunen. Det kostar mycket. Föreningen äger ridhusen, kommunen äger marken och det gula f d boningshuset. Även uppvärmningskostnaderna är höga.
Det är alltså tävlingsverksamheten som är lösningen på problemet. Men tävlingsbanan som ligger på marken ner mot Sörsjön är undermålig. För att tävlingsverksamhet ska kunna arrangeras där måste banan upprustas.
Det är det föreningen vill ha hjälp med. En kommunal anläggning skulle kosta kommunen 4,5 miljoner kronor, menar Katarina Kinell.
Kommunen äger anläggningen och ryttarföreningen hyr den.
Katarina Kinell menar att en sådan lösning leder till att ryttarföreningen blir självförsörjande. Ridskolan och tävlingsverksamheten kommer att ge ett överskott för klubben.
Så här har man gjort i många andra kommuner (Linköping, Härnösand, Stockholm).
Ryttarföreningen bidrar med tre viktiga insatser i samhället: ridsport, rehabilitering och friskvård.
Jag yrkar att kommunfullmäktige beslutar att i samråd med Värnamo ryttarförening skapa en ny tävlingsbana i Sörsjö som håller internationell klass.
Svante Olson

Vänsterpartiet

Inga kommentarer: