onsdag 21 oktober 2009

Alla förlorar
på segregering
Segregeringen i Värnamo kommun kommer att leda till stora problem om några år, om vi inte gör något.
Det hävdar en lärare som jag har varit i kontakt med. Han ser vad som är på gång.
- Risken är att även Värnamo kommer att få uppleva den vrede som utanförskap leder till, menar han.
Skolverket har konstaterat att svenska elever presterar sämre i dag än på tidigt 90-tal. En av orsakerna är segregeringen i det svenska samhället. Folk med god utbildning och bra inkomster bor på ett ställe, sämre lottade på ett annat.
Det är inte bra.
De negativa konsekvenserna visar sig redan i förskolan. På vissa är det många invandrarbarn, på andra nästan inga alls. I hela grundskolan kan man se samma sak. På gymnasiet har vissa grupper svårare att göra sig gällande än andra.
Vilka är det som misslyckas i skolan i dag? Det vet alla. Friskolorna visar tydligt vad det handlar om. Barn med likartad bakgrund samlas på samma skola.
Hur fördelas resurserna i Värnamo kommun? Ger kommunen mer pengar till skolor där en stor del av eleverna inte kommer från studievana familjer? Knappast.
Det är inte lätt för ungar som växer upp i familjer där mamma och pappa inte har svenska som modersmål och där kanske föräldrarna har hamnat i arbetslöshet och utanförskap.
Vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Det är bara att inse det. Det leder obönhörligen till spänningar. Gör vi inte något åt segregeringen i samhället är det barnen som blir de första förlorarna. I förlängningen förlorar alla på det.
Det är de borgerliga partierna som har makten i Värnamo. Gör något!
Svante Olson
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: