fredag 20 november 2009

Den offentliga vården
ligger snart i spillror
Jag och mitt parti vill ha en behovsstyrd primärvård i offentlig regi. Den är allvarligt hotad nu. Med det nya vårdvalssystemet som införs nästa år får vi istället en efterfrågestyrd primärvård.
Vi har i dagsläget tre landstingsdrivna vårdcentraler i Värnamo kommun; en på sjukhuset, en på Vråen och en i Rydaholm. Men nu stormar de privata vårdbolagen in på scenen. Fyra tänker etablera sig i Värnamo centrum. Klart att det får konsekvenser för de landstingsdrivna vårdcentralerna.
Vråen är den som närmast hotas av nedläggning.
Jag har citerat en läkare som är frustrerad över situationen i Vårdval Stockholm. Han sa att det ger mera intäkter att ta emot patienter som är förkylda än kroniskt multisjuka.
Landstingsrådet Rune Backlund, C, anser (VN 19/11) att det är helt befängt att jämföra med Vårdval Stockholm. Backlund menar att vårdvalet i jönköpingsmodellen är helt annorlunda. Här "stärker vi patientens ställning i vården", skriver han. Backlund menar alltså att man i Vårdval Stockholms regelbok kan hitta formuleringar som minskar patientens ställning! Det kan man förstås inte.
Det är väl klart att om vinstdrivande bolag ger sig in på en marknad vill de tjäna pengar. Om man tittar på vårt landstings regelbok så kommer till exempel ersättningen från landstinget till en vårdcentral att bli nästan 20000 kronor per år för en patient som är över 80 år. För en person som ännu inte fyllt 20 blir det bara 1000 kronor.
De privata vårdbolag som nu etablerar sig i länet vill förstås helst ha friska 80-åringar som patienter. Multisjuka äldre personer vill man inte ha. Dem får den offentliga vården ta hand om.
Så där kommer det att bli. Vårdcentralerna kommer att anstränga sig att få patienter som ger så höga intäkter och så låga kostnader som möjligt.
Den landstingsdrivna primärvården ligger snart i spillror med den borgerliga politik som nu förs.
Svante Olson, landstingsledamot,
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: