lördag 27 februari 2010

Nytt Ungdomens Hus
gamla Fälths tryckeri
"Hur ser ni på medborgarna? Vågar ni låta dem vara med i processen?"
Ungefär så uttryckte sig Anders Ottensten från PricewaterhouseCooper som var inbjuden till senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Värnamo. Hur ska vi ha det med välfärden och demokratin? var temat för hans anförande.
Bra frågor, tycker jag. Kan vi acceptera en samhällsutveckling där allt fler hamnar i utanförskap? Vi ser ju de här människorna. Missbrukare, uteliggare, tiggare.
Ett annat viktigt spår i Ottenstens tankar var medborgarnas delaktighet i beslutsprocessen. Och det där med utanförskap och delaktighet hänger förstås ihop.
Ottensten menar att folk får inte veta vad som är på gång förrän allt är i princip klart. Då går det inte att backa. Besluten tas och sedan får politikerna försöka förklara varför man det blev som det blev. Ottensten menar att det vore bättre om folk istället får veta lite mera innan besluten tas. Då blir det debatt som får saker och ting att gå åt ett helt annat håll.
Det fick mig att fundera över vad vi som bäst snackar om i fritidsnämnden just nu. Nämligen hur vi ska göra med fritidsgårdarna.
Vi har två stycken: Navet och Vråen.
Vi är inte riktigt nöjda med utvecklingen. I nämnden är vi eniga om att en förändring behövs. Men hur?
Ska vi fortsätta med två gårdar eller ska vi slå ihop dem till en stor enhet? Det lutar åt det sistnämnda alternativet.
Jag har föreslagit att vi lägger ett nytt Ungdomens Hus i Gummifabriken. Sonderingar har gjorts men projektgruppen för Gummifabriken är inte med på noterna. Kalla handen! En fritidsgård i kommunens nya kulturcentrum passar inte in i konceptet.
Det är skamligt att ungdomskulturen avvisas på det sättet. Jag tycker att alla former av kulturyttringar borde få plats i ett nytt kulturcentrum. Vad ska vi annars med det till?
Även om jag fortfarande tycker att Gummifabriken vore det bästa stället för den nya fritidsgården så har det dykt upp ett nytt alternativ.
Gamla Fälths tryckeri vid Apladalsskolan, som under flera år använts för undervisningsändamål, står till förfogande.
Det är inget dumt andraalternativ. Fritidsnämnden har varit och tittat på lokalerna. Och det är helt klart att fastigheten skulle kunna bli ett nytt fantastiskt Ungdomens Hus i Värnamo.
Så nu vet ni vad som är på gång. Och nu får jag väl på pälsen av mina kamrater i fritidsnämnden för att jag går ut och berättar om det här.
Men som föreläsare Anders Ottensten från PricewaterhouseCooper sa till kommunfullmäktigeledamöterna:
- Man måste våga involvera medborgarna i ett tidigare skede i beslutsprocessen.
Svante Olson, ledamot av fritidsnämnden
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: