söndag 8 februari 2009

Gå med i partiet
och skrik istället
Magnus Utvik berättar i sin senaste krönika (VN 7/2)om den instängdhet och tristess som han upplevde när han bodde i mammas och pappas villa på Gröndal i Värnamo. Han höll på att dö av instängdheten, skriver han. Jag har hört liknande saker sägas av andra personer, mig närstående.
Nu verkar Magnus ha hamnat i en kris efter att ha läst Revolutionary Road av Richard Yates. Och ännu värre blev det när han såg filmen som bygger på romanen. Yates beskriver samma sak som Magnus har känt.
Efter filmen var Magnus tvungen att omedelbart hälla i sig en stor mängd alkohol för att stå ut.
Han bor nämligen i en bostadsrätt med fru och barn och grannarna består av vita heterosexuella svenskar. Precis som när han var ung och bodde på Gröndal. En oerhörd tristess och så förbannat välordnat.
Jag kan lova dig Magnus, du har fel. Det är inte så välordnat som du tror. Om du lärde känna människorna omkring dig skulle du finna en massa unika individer, fulla med drömmar, grusade förhoppningar, vanmakt, oro, ångest, glädje och fest.
Instängdheten och tristessen finns inom dig själv. Det är inget fel på omgivningen. Där finns hur mycket spännande som helst. Öppna ögonen. Du behöver inte ställa dig på verandan och skrika.
Gå med i partiet och skrik istället!
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: