torsdag 19 februari 2009

Rehabilitering lönar sig
Det lönar sig att rehabilitera människor. En satsad krona ger tio kronor tillbaka, hörde jag vid ett seminarium. Ändå tycker jag att det satsa alldeles för lite på rehabilitering av reumatiker och andra grupper. Det gäller även Jönköpings läns landsting.
Det finns statsbidrag att få. Därför har jag lämnat in en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Peranders Johansson, om saken.
Min fråga är:
Ökar antalet patienter som får rehabiliteringsbehandling?
Samtliga landsting är berättigade till statsbidrag för rehabiliteringsgarantin för 2008. Men från och med i år räcker det inte med att ha gjort förberedelser. Nu är det enbart genomförd behandling som ger rätt till ersättning. Landstingen får dela på 175 miljoner kronor. Det handlar om behandling och rehabilitering vid lättare och medelsvåra psykiska besvär samt problem i rygg, nacke och axlar. Landstingen får ett visst belopp per behandling samt ett 25-procentigt påslag för att kunna bygga ut rehabiliteringsgarantin ytterligare. Summan är 560 miljoner kronor för 2009 och 960 miljoner kronor för 2010. Dessutom har regeringen avsatt 100 miljoner kronor för forskning för en treårsperiod som landstingen kan söka.
Man kan fråga sig om det har gått tillräckligt lång tid sedan införandet för att se resultat i form av ökad arbetsförmåga. Det har ju nyligen införts.I sammanhanget kan man också peka på Företagshälsovården som har en del av ansvaret. Den har ju blivit väldigt nedrustad. Och vad avgör om man omfattas av garantin? Man kan också ställa sig frågan vad som händer med de patienter som inte omfattas av garantin.
Mot den bakgrunden vill jag ändå ställa frågan i vilken omfattning de som omfattas av garantin i vårt län har återfått arbetsförmågan? Ökar antalet patienter som får rehabiliteringsbehandling? Har vårt landsting ansökt om forskningspengar?
Svante Olson, landstingsledamot
Vänsterpartiet

Inga kommentarer: