torsdag 5 februari 2009

Kärnkraft inte alls ren
Hej, Thomas Berge, och tack för din tänkvärda insändare om vindkraft (VN 3/2). Jag håller med dig, det är klart att man måste tänka sig för när man planerar för utbyggnad av vindkraft. Det kan inte vara kul att få sin sommarstugemiljö förvandlad på ett negativt sätt, som du har fått på Öland.
Men det är klart att det blir kollissioner ibland mellan olika intressen.
Det finns dock en detalj i din insändare som jag vänder mig häftigt emot. Och det är därför jag skriver. Du menar att vindkraft är nog bra "men inte lika ren och fin som kärnkraft."
Det där att kärnkraften är så ren har man fått höra så mycket att man nästan spyr. Sanningen är ju den att kärnkraftsproduktion är i princip den giftigaste produktion vi har.
Du glömmer bort avfallet. Fortfarande vet vi inte vad vi ska göra med det. Det är så giftigt att det måste förvaras så att ingen kommer i kontakt med det på 100.000 år. Hur sjutton ska man förvara ett dödligt gift på ett säkert sätt i så många år? Det går inte.
Vi ska inte ha någon kärnkraftsproduktion. Vi ska satsa på annan energi. Därför är bland annat vindkraften viktig.
I klimatdebatten använder man koldioxidutsläppen från olja, kol och naturgas som argument för att bygga ut kärnkraften. Det håller inte. Kärnkraftsindustrin lurar oss. Vi får inte en renare miljö med kärnkraft. Det blir giftigare och mycket farligare.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: