fredag 13 februari 2009

Vem ska vi tro på?
Mats Hoppe vill spara
Anders Borg säger köp

Det är något knäppt med den borgerliga politiken just nu. Det går inte ihop. Finansminister Anders Borg, M, skickar ut nödsignaler i olika sammanhang. Han menar att Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge och att om vi inte agerar på rätt sätt så går det åt helskotta. Vi konsumerar för lite. Han uppmanar alla medborgare att handla så mycket de kan. Vi ska köpa hus, renovera, skaffa ny bil och i stort sett göra allt det vi drömt om. Det värsta vi kan ägna oss åt, det är att spara.
Hjulen måste rulla, menar han. Det är först då konjunkturen förbättras.
Samtidigt har varenda kommun och landsting krismöte efter krismöte. Nu är nya budgetar på gång. Alla kommun- och landstingsekonomer säger med en mun att skatteintäkterna kommer att minska dramatiskt. Kommuner och landsting måste därför strama åt.
Häromdagen hade fritidsnämnden i Värnamo sammanträde, jag är med där, och då kom nye kommunchefen Mats Hoppe på besök.
Han drog ungefär samma visa som vi fick höra vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Pengarna sinar. Vi måste inse det, med andemeningen att då gäller det att vi håller igen. Med ett undantag. Kommunen måste se till att de ungdomar som kommer ut från sina utbildningar inte hamnar i ett utanförskap. Det får bara inte ske.
Men när det gäller allt annat så ska vi vara beredda på det värsta.
Hur rimmar det med Anders Borgs uppmaning: konsumera, investera, utveckla, satsa!
Enligt Mats Hoppe ska Värnamo kommun fortsätta att ha ett överskottsmål, alltså göra en vinst. Trots att kommunen kommer att befinna sig i ett akut nödläge. Det betyder att alla förvaltningar måste åstadkomma stora besparingar i verksamheten.
Jag hävdar att det är fel väg. Vi ska inte ha något överskottsmål i det här läget. Tvärtom, Värnamo kommun måste kunna få gå med ett stort antal miljoner kronor i underskott de närmaste åren. Vi drar in de pengarna när konjunkturerna vänder. Vi lever i en kapitalistisk ekonomi. Det är så det fungerar då. Det går upp och sedan går det ner. Så där håller det på. Helt hysteriskt. Men det är ju så marknadsentusiasterna vill ha det.
Svante Olson
Vänsterpartiet, Värnamo

Inga kommentarer: