tisdag 12 maj 2009

Alkohol och idrott hör ihop!
Jag har varit på en studieresa till Malmö som ledamöter från fritidsnämnder runt om i länet kunde göra. Det var anslående att besöka Malmös två nya arenor; Swedbank arena för fotboll och Malmö arena för ishockey.
Glöm det där om att alkohol och idrott inte hör ihop. Nu är det helt uppenbart att det är precis det det gör. Alkohol och idrott hör ihop!
De två moderna arenorna har särskilda VIP-entréer. Dit är de stora företagen och förmögna människor välkomna. Bara de betalar för sig. Särskilda loger kan hyras för säsongen. I de flotta rummen finns långbord och stora bildskärmar och vinlistor. Under matcherna serveras allt från champagne till visky.
När jag var liten och gick till Ullevi i Göteborg för att titta på Öis så var utbudet varm korv och Solo.
Det är andra tider nu. Fotbollen och ishockeyn är genomkommersialiserad på elitnivå. Det är motbjudande och beklämmande.
Jag såg i Värnamo Nyheter häromdagen att en klubb i Gislaved fått problem eftersom en klubbledare hyrt en lokal för en fest där det förekom alkohol. Så får det inte gå till, tycker politikerna i kommunen.
Visst, vi tycker väl likadant i den här kommunen.
Men hurdan är verkligheten? Och om det får gå till på ett sätt på elitnivå, varför ska det då gå till på ett annat sätt på lägre nivåer?
Efter besöket i Malmö känns det som om man kan ifrågasätta hela idrottsrörelsen.
Vi besökte Rosengård också.
Det var perfekt inprickat. Rosengård är i fokus och återspeglar situationen i samhället. Vi lever i ett klassamhället. Stressen och utanförskapet i Rosengård och pengarna i framgångarna på elitnivå i idrottsvärlden står emot varandra.
En av föredragshållarna på Scandic framhöll att dagens ungdom har lika stort intresse för kultur som för idrott. Och de flesta rör sig i båda grupperingarna. Fler idrottare kulturar än tvärtom.
Min reflektion efter malmöresan: Värnamo kommun borde kanske ägna större intresse åt kulturaktiviteter än åt idrottsvärlden. I alla fall borde satsningarna i kronor räknat bli mera jämt fördelade.
Svante Olson, ledamot av fritidsnämnden
Vänsterpartiet, Värnamo

1 kommentar:

Min gata i stan sa...

Läs gärna Värnamobloggen!